lunes, 28 de marzo de 2016

PROBLEMES AMB EL PANY? 6 TRUCS PER RESOLDRE-HO

Problemes amb el pany? T'ensenyem 6 trucs per resoldre-ho

Segur que t'ha passat més d'una vegade: la clau no entra, no gira, gira però no obre, el pany està dur com una pedra ... És habitual, el mecanisme dels panys és delicat i sovint requereix un petit manteniment.



Perquè no et portis ensurts i sàpigues com reaccionar quan tinguis un problema en accedir a la teva llar, t'expliquem 6 trucs que utilitzen els serrallers professionals que et seran molt útils quan ...

1. La clau no entra

Bé, si la clau és nova, pot ser que la teva còpia conservi asprors que no hagin estat ben llimades i estiguin obstaculitzant el pas. Acosta't a qualsevol establiment de còpia de claus i demana que la revisin i rematin adequadament.

Si la còpia va funcionar bé en el seu moment, fixa't en si hi ha alguna cosa impedint la seva entrada: brutícia o algun cos malintencionat. Si és així, pots recorrer a una agulla per retirar-ho amb cura, tractant de no introduir-lo encara més.

Si no hi ha res visible però fa molt fred, pot ser que el pany estigui simplement gelat. Escalfa el conjunt amb cura per desfer el gel, i prova a introduir la clau poc a poc.

Si tota la resta no ha funcionat, prova a lubricar amb esprai de pols de grafit.

2. Costa molt girar la clau

¿Es tracta d'un mecanisme combinat d'obertura d'aquells en què has de girar clau i maneta al mateix temps? Si és així, prova a accionar en diferents temps buscant el punt òptim de fricció. Amb el pas del temps, aquests conjunts perden la seva articulació perfecta i s'afluixen.

Si és un pany sencill, pot ser degut a un problema de lubricació.

Prova a lubricar el mecanisme per mitjà d'un esprai de pols de grafit, ho trobaràs a la teva ferreteria habitual. Si això no funciona, demana l'ajuda d'un manyà professional que examini el conjunt.

3. La clau gira, però no obre

És a dir, la clau se sent solta allà dins, com si no trobés resistència. Llavors té pinta que el mecanisme interior s'hagi malmès. En aquest cas, el millor serà que truquis directament a un professional, caldrà reparar o substituir el conjunt.

4. La clau no surt, s'ha encallat

Prova a tirar amb cura i sense fer palanca, ja que podries doblar la clau i trencar-la.

Per controlar el moviment i evitar trencar-la, agáfa-la amb unes tenalles i, mentre tractes de extreure-la, mou de costat a costat lleugerament.

5. El pestell no funciona

El més normal és que s'hagi desalineat a causa de l'ús: els passadors pateixen molt amb cops i estrebades, desplaçant una de les dues parts i perdent la seva relació perfecta.

Té tres solucions possibles:

-Apreta els cargols. Així retornarà a la posició inicial, reprenent el camí.

-Reajusta la peça que va en el marc de la porta perquè s'adapti al nou recorregut exigit pel probable desplaçament de la porta.

-Lubrica amb esprai de pols de grafit.

6. El pestell s'embussa

De nou, el més probable és que la porta s'hagi desplaçat a causa del desajust o deteriorament de les frontisses. Per comprovar-ho, aixeca-la lleugerament i mira si ara sí es desplaça amb soltesa el passador. Si és així, has de corregir aquesta desviació: o bé portant el pestell a una nova posició, o bé retornant les frontisses a la seva situació original.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname