sábado, 8 de noviembre de 2014

COM NETEJAR OBJECTES DE PLATA

Com netejar objectes de plata

Diversos mètodes per netejar superfícies de plata amb facilitat utilitzen substàncies molt assequibles i d'ús quotidià que ajuden a tornar-los la seva brillantor i bellesa.




Els objectes de plata, ja siguin joies, marcs de quadres i de fotos o peces de vaixella, s'embruten i perden brillantor i bellesa amb força facilitat. Però hi ha diversos mètodes simples per netejar que utilitzen substàncies assequibles o d'ús quotidià, com paper d'alumini, sal, detergent per a la roba o pastilles contra l'acidesa estomacal. Aquest article explica tots ells, com també proporciona altres fórmules per netejar superfícies de plata més grans, amb bicarbonat de sodi o dentifrici.

Amb el pas del temps, els objectes de plata s'embruten i s'ennegreixen i, com a conseqüència, perden brillantor i vistositat. Alguns es poden protegir, per intentar que la brutícia els afecti el menys possible, però no tots són joies que es poden guardar. També hi ha vaixelles, marcs per a quadres, miralls o fotos, adorns, parts de teteres o tasses, etc. No obstant això, malgrat el que de vegades es pensa, la seva neteja exigeix un procediment breu i senzill. Hi ha, en realitat, diversos mètodes, i tots ells requereixen substàncies assequibles o de presència quotidiana a la llar.

Netejar objectes de plata amb paper d'alumini i sal

Un dels més difosos és el que empra paper d'alumini, aigua calenta i sal. Per a això, cal agafar un recipient (un pot o un bol) i recobrir l'interior amb paper d'alumini. Després es col·loca aigua calenta i una culleradeta de sal, i es regira fins que aquesta es dissolgui. En aquesta solució se submergeixen les peces de plata i es deixen allà durant uns minuts. Després d'aquest temps, es retiren els objectes i s'esbandeixen amb aigua neta.

La salmorra arronsa les partícules adherides a la plata, que són les que la ennegreixen i li treuen brillantor, i el paper d'alumini exerceix un efecte magnètic (com una mena d'imant) que atreu les partícules cap al fons del recipient. Per això, en lloc de recobrir tot l'interior del recipient, també es pot optar per posar unes tires de paper d'alumini en el fons.

Finalment, s'assequen les peces de metall amb un drap net, i es frega per donar brillantor, però sempre amb cura, ja que es tracta d'un material tou que pot ratllar-se o sofrir altres danys amb facilitat.

Netejar la plata amb detergent o pastilles de antiàcid

Existeixen variants del mètode de la sal i el paper d'alumini, que requereixen l'ús de substàncies mica més abrasives, com detergent per a la roba o pastilles efervescents contra l'acidesa estomacal.

Aquests procediments són una mica menys laboriosos, ja que no cal recobrir amb paper d'alumini ni introduir tires al recipient: només es col·loca en ell aigua calenta, es dissol la substància i es col·loca després la peça de plata. Després d'uns minuts es retira, s'aclareix amb aigua neta i s'asseca amb un drap suau per donar brillantor.

En aquests casos, és important l'ús de guants protectors, que amb la salmorra no són tan necessaris (encara que també es poden fer servir). I és que la solució amb el detergent o l'antiàcid pot resultar perjudicial per a la pell de les mans.

Netejar superfícies de plata més grans

Els mètodes anteriors són vàlids per a peces petites, que càpiguen en un recipient de mida normal. Però què passa amb articles més grans, com safates, marcs o altres que no siguin fàcils de manipular? Per a aquestes ocasions, hi ha dues alternatives: l'ús de bicarbonat de sodi, per una banda, i el de pasta de dents, de l'altra.


El primer consisteix a col·locar algunes cullerades de bicarbonat de sodi en un recipient i, després, afegir a poc a poc aigua calenta, mentre es regira. D'aquesta manera es crea una pasta. Però abans, d'altra banda, les superfícies de plata s'han de netejar bé amb aigua i sabó. Més tard, s'aplica la pasta sobre elles amb un raspall de truges suaus. Aquesta pasta també té la propietat d'afluixar la brutícia, que després es retira a aclarir amb aigua neta i assecar i donar brillantor amb un drap sec.

En el procediment del dentifrici, cal aplicar pasta dental sobre la superfície de plata que es vol netejar i, després, amb un raspall suau, un drap o un paper de cuina (o similar) s'escampa i es frega, i la brutícia es desprendrà del metall. L'avantatge es fer servir paper és que es llença i no cal netejar-lo, com sí passa amb raspalls i draps, que queden molt bruts després d'aquest sistema. Per fi s'aclareix i seca la peça de plata, perquè la seva superfície quedi neta i lluent.

Per a aquests casos es recomana l'ús de guants, amb la finalitat de protegir les mans. I si es fa servir pasta de bicarbonat, també s'ha de tenir en compte ventilar bé l'habitació on es treballi i, eventualment, l'ús de mascareta, ja que es poden generar bafs que irritin les vies respiratòries.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname