lunes, 13 de febrero de 2017

COM RENTAR-SE CORRECTAMENT LES MANS

COM RENTAR-SE CORRECTAMENT LES MANS

Rentar-se correctament les mans és fonamental per prevenir problemes de salut, des d'un refredat, a una intoxicació alimentària com la salmonel·losi. T'expliquem com fer-ho, pas a pas.



Rentar-se les mans amb freqüència prevé molts problemes de salut.

Les persones solem tocar-nos amb freqüència la cara, la boca, els ulls, o el nas, de manera que si les mans no estan perfectament netes es converteixen en un vehicle transmissor de gèrmens. Rentar-se les mans correctament és una de les principals formes de prevenir molts problemes de salut, des d'un simple refredat, a malalties més greus com la grip o l'hepatitis, i fins i tot intoxicacions alimentàries com la salmonel·losi.

Rentar-se les mans amb un sabó o desinfectant apropiat i aigua tèbia és una acció senzilla que ens ensenyen des de nens, i l'objectiu primordial és eliminar de la pell una sèrie de microorganismes patògens que vam adquirir en entrar en contacte amb superfícies contaminades, i que poden ser virus, bacteris, paràsits i fongs.

La manera més ràpida i senzilla d'eliminar aquests microbis és rentar-se bé les mans, especialment en determinats moments com després d'anar al bany, d'esternudar o tossir, d'haver tocat objectes que puguin estar contaminats -diners, poms de portes, aliments crus ... - o animals, després de visitar a una persona malalta o canviar el bolquer a un bebè i, per descomptat, abans de dinar, o de manipular o preparar aliments.

Com rentar-se correctament les mans, pas a pas

Encara que sigui una tasca aparentment senzilla, a continuació et detallem, pas a pas, com has de rentar-te les mans per aconseguir una higiene realment efectiva:


  • Mullar-se les mans amb aigua tèbia -entre 20 i 37ºC- per eliminar els microorganismes superficials.
  • Afegir sabó a les palmes de les mans i fregar amb energia, friccionant també el dors, les nines i els espais interdigitals. Aquesta operació s'ha de realitzar durant un temps mínim d'entre 15 i 20 segons.
  • Raspallar ungles i dits amb un raspall prèviament ensabonat per eliminar restes de brutícia que poguessin quedar sota les ungles, durant uns 15 segons.
  • Ficar les mans sota el raig d'aigua de l'aixeta, i assegurar d'eliminar completament el sabó. Si les mans estaven molt brutes, s'ha de repetir el procés fins a comprovar que l'aigua de l'esbandida està neta.
  • Finalment, cal assecar bé les mans emprant tovalloles de paper d'un sol ús, per evitar així que es puguin tornar a contaminar. Pel mateix motiu, és recomanable fer servir una d'aquestes tovalloles per tancar l'aixeta o obrir la porta.
  • Si no disposes de sabó o aigua, hi ha productes desinfectants per mans, que es comercialitzen en forma de líquid o tovalloletes, i que pots portar en una bossa o motxilla sempre que vagis a algun lloc on no estiguis segur de poder utilitzar un bany públic.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname