martes, 25 de noviembre de 2014

COM NETEJAR LES PANTALLES PLANES DELS TELEVISORS

Els televisors de pantalla plana, que en nombroses llars han substituït els antics aparells de tub, són molt més delicats pel que fa a neteja. Per això, és important tenir en compte una sèrie de recomanacions per al moment de treure'ls la brutícia. En aquest article s'explica com netejar la pols d'aquestes pantalles i mètodes per treure les taques, des de les més simples fins a les que estan més impregnades, amb una solució d'aigua destil·lada i alcohol isopropílic.



Com netejar les pantalles planes dels televisors

Les pantalles de LCD, plasma o LED són molt delicades i requereixen d'algunes cures especials en el moment de la seva neteja.

Els televisors de pantalla plana, que en nombroses llars han substituït els antics aparells de tub, són molt més delicats pel que fa a neteja. Per això, és important tenir en compte una sèrie de recomanacions per al moment de treure'ls la brutícia. En aquest article s'explica com netejar la pols d'aquestes pantalles i mètodes per treure les taques, des de les més simples fins a les que estan més impregnades, amb una solució d'aigua destil·lada i alcohol isopropílic.

Netejar la pols de les pantalles de LCD, plasma o LED

Les pantalles dels ordinadors i de televisors de LCD, plasma o LED representen un salt de qualitat pel que fa als vells aparells de tub i raigs catòdics. Però aquesta major qualitat ve acompanyada de la necessitat de ser més curosos en la seva neteja. La superfície exterior de les pantalles antigues eren de vidre i es netejaven de forma senzilla, amb draps humits i, com a màxim, amb productes específics per netejar vidres. Però en el cas de les modernes, cal tenir en compte algunes recomanacions.

La neteja més superficial consisteix a llevar el polsim que s'acumula sobre la pantalla. Convé situar l'aparell en llocs allunyats dels corrents d'aire, per reduir la pols, però és inevitable que s'embruti, per la qual cosa convé netejar-lo de manera periòdica.

Per a això, es recomana l'ús de draps de microfibra (molts fabricants inclouen un a la caixa del televisor) o petites brotxes de cerres molt suaus. Al mercat s'aconsegueixen fins i tot algunes amb propietats contra l'electricitat estàtica, que procuren que les partícules de pols no quedin adherides a la pantalla sinó al pinzell.

Treure les taques de les pantalles dels televisors

Però la neteja de la pols sovint no és suficient, ja que a la pantalla queden marques després tocar-la amb els dits o per algun altre motiu. Per això, cal una neteja més profunda, per a la qual s'ha d'emprar alguna substància líquida. Existeixen productes específics, però en general els seus preus són força elevats i es poden substituir per solucions més casolanes i igual de fiables.

La forma més bàsica és emprar un drap de microfibra humitejat en aigua destil·lada. L'aigua destil·lada és molt recomanable, en lloc de l'aigua d'aixeta, a causa que aquesta inclou partícules de calç i altres sediments impossibles de detectar per la vista o el tacte, però que sí que poden afectar superfícies tan sensibles com les de LCD, plasma o LED.

Molts fabricants inclouen un drap de microfibra, apropiat per a la neteja de la pantalla, a la mateixa caixa del televisor.

La manera correcta de fer-ho és amarar el drap en el líquid, després escórrer-lo bé i al final passar-ho per la pantalla en línies rectes, verticals (sempre cap avall, perquè la gravetat col·labori amb la neteja) o horitzontals (encara que sempre començant per la part superior).

Aquesta tasca també es pot fer amb un paper higiènic plegat diverses vegades i ben escorregut i, després, assecar amb un paper de cuina, que és més rugós i resistent. No obstant això, en fer-ho, és habitual que quedin trossets de paper o motes de pols sobre la pantalla, per la qual cosa el més recomanable és l'ús dels draps de microfibra, similars als que s'utilitzen per netejar els vidres de les ulleres.

El que mai s'ha de fer és ruixar o polvoritzar líquid de manera directa sobre l'aparell, ja que podria introduir-se per les petites ranures i causar danys que alterin la qualitat de la imatge. En els ordinadors portàtils pot també perjudicar els circuits interns i alterar la pantalla i el funcionament general de l'equip.



En general, les pantalles han d'estar apagades i, en la mesura possible, desendollades de la xarxa elèctrica. Això no només evita riscos innecessaris, sinó que, a més, la uniformitat de la pantalla negra permet detectar amb més senzillesa les taques, empremtes i altres marques de brutícia.

Solució d'aigua i alcohol per a les taques més difícils

Quan les taques de brutícia estan molt impregnades, per la seva intensitat o perquè porten massa temps a la superfície, és probable que l'aigua sola resulti insuficient. En aquests casos, el més aconsellable és crear una solució de parts iguals d'aigua destil·lada i alcohol isopropílic (anomenat també propanol).

L'alcohol pot ser perjudicial per a aquestes superfícies, per la qual cosa ha d'estar ben diluït. En general, aquesta classe d'alcohol es comercialitza amb una intensitat del 70%, fet que comporta que el percentatge real d'alcohol barrejat amb aigua destil·lada en la solució serà del 35%. Si l'alcohol que s'adquireix és d'una graduació superior, s'haurà d'afegir proporcionalment més aigua destil·lada, com a manera d'assegurar la innocuïtat del resultat final.

Aquesta solució s'aplica de la manera descrita més amunt: amb un drap de microfibra ben escorregut, en passades rectes. Si bé és important no prémer massa contra la pantalla, ja que això també podria ocasionar algun deteriorament, si s'ha d'exercir una lleu pressió, per tal de treure la brutícia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname