Un bon ús i neteja de la taula de tallar aliments és necessària per evitar possibles intoxicacions alimentàries produïdes per una contaminació creuada.
Per això, a més d'utilitzar una taula per a cada grup d'aliments, és important seguir unes pautes de neteja i evitar així que proliferin els bacteris.
Per netejar les taules de tallar hem d'utilitzar aigua calenta i sabó després de cada ús, aclarir bé totes les restes de productes i assecar amb paper de cuina.
És important assecar seguit les taules perquè la humitat no afavoreixi el creixement d'aquests microorganismes, així com guardar-les en un lloc sec allunyat d'aliments frescos.
A més, recordar que les taules de tallar aliments no duren eternament i que hem de canviar-les quan es presentin imperfeccions: talls profunds, desgast de les cantonades ...
¿Fusta o plàstic?
Tant la fusta, prou rígida per tallar amb seguretat dels aliments i tou per al tall dels ganivets, com el plàstic són bons materials per a les taules de tallar.
Les preferències entre un i altre depenen del gust de cadascú, encara que totes han de complir uns requisits bàsics:
- Estar lliures d'imperfeccions com esquerdes o estelles
- Ser fàcils de netejar
- No tenir amagatalls.
A més, com hem comentat anteriorment, és recomanable tenir una taula per a cada grup d'aliments que podem diferenciar fàcilment bé afegint una nota de color en algun lloc de la taula o comprant taules de plàstic de diferents colors. Per exemple, es pot utilitzar el verd per a les fruites i verdures, blau per al peix, vermell per a la carn i groc per pa i formatges.
Amb aquests consells per netejar i fer servir la taula per tallar aliments minimitzarem el risc d'intoxicació alimentària. 'Abans de res seguretat a la cuina!
No hay comentarios:
Publicar un comentario