sábado, 18 de marzo de 2017

GUIA PER GESTIONAR UN HABITATGE TURÍSTIC A CATALUNYA

Guia per gestionar un Habitatge Turístic a Catalunya

Catalunya, va ser una de les primeres comunitats autònomes en regularitzar l'habitatge d'ús turístic, mitjançant el Decret 159/2012, de 20 de novembre pel que si encara no tens donat d'alta el teu lloguer de vacances en aquesta comunitat, és hora que ho facis i per això cal que estiguis al corrent de la normativa per no portar-te cap sorpresa.

En aquesta entrada, anem a veure quins són els requisits necessaris per registrar la propietat i obtenir la teva Llicència per poder exercir aquesta activitat de forma legal. Per facilitar la seva comprensió, hem dividit l'entrada en 3 parts, requisits per demanar la llicència, com demanar-la, i com has de publicar l'anunci d'acord amb les regles marcades pel Decret.



Requisits per demanar la Llicència d'Habitatge d'Ús Turístic

Primer anem a assegurar-nos que l'allotjament que vols llogar compleix amb els requisits marcats per la normativa:

L'habitatge s'ha d'ubicar a Catalunya, disposar de cèdula d'habitabilitat, i en cap cas l'habitatge podrà ser ocupada per més places que les que indiqui la cèdula. A més s'haurà de complir totes les condicions tècniques de qualitat exigides per als habitatges.

L'habitatge ha d'estar moblada i equipada amb els electrodomèstics i estris necessaris per estar en condicions d'ús immediat.

Encara que sol ser desitjable, ja que especialment els turistes estrangers el valoren positivament, el Decret no obliga als habitatges disposar de connexió a Internet.

Tingues en compte que l'actual Decret no regula el lloguer d'habitacions, únicament regula el lloguer de l'habitatge sencer, tot i que la Generalitat ja està treballant sobre aquesta regulació. Més informació en el següent enllaç.

Si el teu habitatge forma part d'una propietat horitzontal, els estatuts d'aquesta, no poden prohibir o restringir l'ús d'un habitatge com turística.

Compleix el teu habitatge amb tots els requisits? Genial! Llavors pots passar a la següent fase

Com és el procés per demanar la Llicència d'Habitatge Vacacional?

El primer pas per donar d'alta el teu habitatge, consisteix a omplir la Comunicació prèvia d'inici d'activitat, que podràs obtenir al teu ajuntament. Cada ciutat disposa del seu propi, tot i que la informació que es demana és pràcticament la mateixa:

Dades personals, telèfon de contacte, adreça de l'habitatge que vas a donar d'alta, serveis de què disposa l'habitatge, el nombre de persones que pot albergar l'habitatge, número de registre cadastral de l'habitatge ...

El formulari omplert, es podrà presentar via telemàtica, per correu ordinari, o lliurar-se de forma presencial al mateix Ajuntament. A més de realitzar el lliurament, hauràs d'abonar la taxa corresponent.

El cost d'aquesta taxa depèn de cada població. Per exemple a Barcelona la taxa a pagar és de 227 €, a Girona a 150 €, Lleida 273 € amb bonificacions del 50% si es compleix certs requisits.

Un cop lliurada la comunicació prèvia, i pagada la taxa ja podràs iniciar la activitat.Potser que tinguis una inspecció per comprovar que el teu habitatge compleix tots els requisits indicats en el Decret per a exercir l'activitat, encara que aquesta inspecció no forma part del procés d'assignació de Llicències.

Un cop se't comuniqui el número d'inscripció del teu habitatge, aquesta serà inclosa en el Registre de Turisme de Catalunya.

Publicar el teu Lloguer Turístic un cop obtinguda la Llicència

Ara comença la part més interessant, on unes bones fotos, una descripció motivant i unes tarifes adequades seran claus per començar a rebre hostes i obtenir el màxim rendiment al teu pis. Tot i així, recorda tenir en compte les següents obligacions marcades pel Decret:

No oblidis incloure el número de registre del teu habitatge quan la publicites.

La tarifa que decideixis cobrar als llogaters, ha d'incloure el cost dels subministraments, la roba de llit i bany, i la neteja.

El Decret estipula que les estades que es regeixen per aquest, han de tenir una durada màxima de 31 dies.

La persona que gestioni l'habitatge, ja sigui el mateix propietari o gestor, haurà de facilitar un número de telèfon per atendre i resoldre de manera immediata qualsevol consulta i incident prestant així un servei d'assistència i manteniment durant tota la durada de l'estada.

El pis ha de disposar de fulls oficials de queixa, reclamació i denúncia. Els podeu trobar en els següents enllaços: Document Oficial de Reclamacions, Document per a l'habitatge.

Serà la primera vegada que tinguis un lloguer de temporada i necessites ajuda sobre com obtenir els teus primers inquilins? Bé, llavors t'interessarà la següent entrada: 4 trucs per aconseguir els teus primers hostes a Airbnb.
Cancel·lació i Reserva

Si no s'especifica la política de cancel·lació abans de fer la reserva, el Decret descriu la política de cancel·lació que s'aplicarà per defecte:

L'hoste podrà cancel·lar la reserva confirmada, sense cap penalització, sempre que es faci abans dels 10 dies anteriors a la data d'arribada.

La cancel·lació efectuada per l'hoste dins els 10 dies anteriors a la data d'arribada dóna lloc a les següents penalitzacions:

  • Reserva per 2 o menys dies, el 50% del preu total de l'estada
  • Reserva per més de 2 dies i fins a 7 dies, el 35% del preu total de l'estada
  • Reserva per més de 7 dies, el 25% del preu total de l'estada

Les anteriors penalitzacions no són aplicables quan la cancel·lació es produís per causes de força major, degudament acreditades.

Si no s'ha establert el contrari, el propietari pot cancel·lar una reserva confirmada fins a 10 dies abans de l'arribada de l'hoste. Tot i que el Decret no estableix una penalització econòmica per al propietari, has d'evitar realitzar aquestes cancel·lacions, especialment si t'anuncies en plataformes com Airbnb, on es pot penalitzar la cancel·lació de l'amfitrió tant econòmicament com amb evaluacions negatives.

Model 950 - Taxa Turística Catalana

Catalunya imputa als hostes que pernocten tant en hotels, hostals, apartaments turístics i en habitatges turístics l'impost sobre les estades en establiments turístics (IEET) comunament coneguda com taxa turística. Aquesta s'aplica per nit i per hoste fins a un màxim de 7 dies per estada.

La taxa turística ha de cobrar-se al final de l'estada, lliurant una factura a l'hoste, i s'ha de liquidar a l'Agència tributària de Catalunya de forma trimestral mitjançant el Model 950.

Comunicación a los Mossos d’Esquadra

Per tenir un control dels hostes que pernocten al teu habitatge, el Decret obliga a omplir una part d'entrada per a la seva notificació als Mossos d'Esquadra.

Tots els clients, majors de 14 anys, hauran de presentar el seu document d'identificació, per emplenar i signar el "Registre de Viatgers". El full a emplenar es pot trobar al següent enllaç Fitxes de Viatgers

Aquestes hauran d'enviar als Mossos d'Esquadra, en les 24 hores següents a l'entrada dels hostes. Aquest tràmit es realitza directament al web "Registre de Viatgers d'Establiments d'Hostalatge"

A tenir en compte que el full de registre s'ha de conservar durant el termini de 3 anys per exhibir a la policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra en cas que ho requereixen.

Trobaràs la informació per donar-te d'alta a la web i els manuals d'instruccions en aquest enllaç.

Fiscalitat Lloguer Turístic

Són diverses les obligacions fiscals per als propietaris d'habitatges turístics, de manera que ja vam explicar aquest tema en una entrada anterior: Fiscalitat Lloguer Turístic, on resolem els dubtes sobre si s'ha d'aplicar l'iva, i com afecta a la declaració de la renda els ingressos obtinguts d'un habitatge de vacances.

T'ha estat útil l'article ?, Si és així comparteix-ho!

La informació d'aquest post l'hem tret del bloc www.alojandoturistas.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname