lunes, 12 de junio de 2017

QUE ÉS EL "MÈTODE KONMARI" PER ORDENAR LA TEVA LLAR?

Mary Poppins porta 50 anys generant falses expectatives sobre com es recull una habitació: amb una mica de sucre, un espetec de dits i màgia! Tot al seu lloc. Potser és la desil·lusió de créixer, de comprovar que un espetec no fa més que ressò, però la veritat és que fer neteja és una tasca desagradable ... Fins que coneixes a Casa Kondo. Aquesta jove japonesa, recent guru de l'ordre, ha instaurat una nova filosofia: mantenir la casa arreglada no és només una qüestió de neteja, també de felicitat i benestar mental. «L'espurna de l'alegria», com ella diu.

article tret de www.elcorreo.com

«En la majoria dels casos, quan la gent pensa en ordenar el relaciona amb coses de les que s'ha de desfer. No obstant això, consisteix en just el contrari: a endevinar què és el que volem conservar, el que ens fa feliços », explica Kondo. «Si ho fem tot d'una vegada i de la forma correcta, podrem apreciar millor la realitat que ens envolta. Ens farà sentir tan bé que voldrem seguir mantenint aquest estatus ». Aquesta és la base d'un pensament que arrasa a YouTube i a les llibreries. Batejat com el 'mètode Konmari', alguns ja se serveixen del verb 'kondear' per trucar a una tasca que va més enllà de posar ordre al dormitori.


Amb milions d'exemplars venuts de 'La màgia de l'ordre', l'autora ha estat inclosa en la llista de les 100 persones més influents del món segons la revista TIME. «És una Mary Poppins moderna», va descriure l'actor Jamie Lee Curtis en l'article de la publicació americana. «Ha convertit l'organització en un sistema d'autoajuda, en una forma d'art amb una legió de nous i pulcres devots».

Kondo, la passió per l'ordre va començar als cinc anys llegint revistes de decoració, viatja pel món assessorant a altres persones sobre com organitzar les seves llars; o millor dit, sobre què conservar i si això els proporcionarà veritable benestar. Aquest és el seu secret: guardar només allò que produeixi alegria, siguin objectes a la vista o amagats en algun traster. Si no us provoquen aquesta espurna, desfés-te d'ells. «Només apartant el que ja no necessites, apreciaràs realment el que ja tens», reflexiona la guru. I mai oblidis donar-los les gràcies: al món 'kondaniano' els objectes són éssers vius que t'han servit religiosament durant anys. Retornalis el gest.

Si vols provar aquesta mena de feng shui, aquesta és la guia que ofereix 'La màgia de l'ordre':

Ordena per categories

No comencis a ordenar per zones, sinó per categories, d'allò més senzill al més difícil i en el següent ordre: roba, llibres, papers, objectes variats ... i records, els més complicats. Arribats a aquest punt del procés, ja hauràs adquirit cert rodatge i serà més fàcil fer neteja.

Treu-lo tot

Treu tots els objectes que tinguis inclosos en aquesta categoria arreu de la llar (sempre que siguin teus) i situa'ls a terra.

Selecciona

Selecciona allò que et produeixi la «espurna de l'alegria» i la resta descarta-ho. Per emprendre aquesta comesa, Kondo proporciona alguns trucs:

« 'Pot', significa 'mai'». Pregunta't si t'agrada, si ho has utilitzat recentment i si realment ho tornaràs a fer. «La raó més comuna de la gent per no desprendre d'alguna cosa sol ser 'pot ser que llegeixi aquest llibre una altra vegada' o 'pot ser que m'ho torni a posar algun dia'. La realitat és que en molt poques ocasions acabem tornant a aquest objecte abandonat », assenyala Kondo.

No guardis res al teu armari que no et doni alegria. Ni tan sols aquesta peça que només utilitzes per estar per casa i que ningú més que tu veu. Si no us agrada, creus que no et va bé o et fa vergonya lluir-la en públic per antiga, desfés-te d'ella. Vesteix només allò que et faci feliç.

Sigues especialment metòdic amb els documents. Una samarreta és reemplaçable, certs papers no ho són tant.

«No podem viure en el passat». Quant als objectes sentimentals, «no importa els meravellosos que van ser. La felicitat i l'entusiasme que sentim aquí i ara és més important ».

Així quedarà el teu armari quan acabis.




'MÈTODE KONMARI'
RESULTATS

Descarta

Desfés-te del que has descartat i regala-ho. Els objectes que ja han complert amb tu poden fer-li feliç a una altra persona. I molt important: no deixis que la teva família ho presenciï. «Per als pares pot ser 'estressant' veure com el seu fill es desprèn de certs objectes», assenyala Kondo. Un cop hagis empaquetat tot, aparta-ho de la seva vista.

Dóna les gràcies! Segons el 'mètode Konmari', els objectes tenen 'ànima'. Agraeix el temps que t'han servit abans de donar-los per descartats.

Categoritza i guarda

Categoritza allò que has decidit conservar i guarda-ho de forma classificada: roba per colors, llibres per gènere, documents administratius ... El que et produeixi més felicitat, que quedi sempre a la vista, i que tot quedi sempre en el mateix lloc; serà més fàcil localitzar-ho després i tornar-lo a col·locar.

Per a l'emmagatzematge n'hi ha prou tirar de velles caixes de sabates: si ho guardes de forma organitzada, no necessites classificadors, ni separadors. Quan ho col·loquis, imprimeix a cada element la teva energia positiva i tracta'ls bé: duraran més temps i compliran millor amb la seva comesa.

Pel que fa a les peces, si la doblegues de la forma correcta, estalviaràs espai. Aquest és el mètode Kondiano:


Per complir amb l'objectiu, tracta de complir el 'mètode' d'una sola vegada i no deixis una secció a mitges, apunta la guru. I sobretot, crea un hàbit. No serveix de res ficar-se una "marató 'de neteja si l'endemà tornes a ordenar a la manera pre-Kondiana. Notaràs els beneficis: «Ordenar té efectes màgics», promet Kondo. «Veuràs la confiança que adquireixes en la teva capacitat de presa de decisions»

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname